TRANSPORT și RIDICARE LA ETAJ GRATIS pentru orice comandă plasată din data de 2.5

Ce fel de perne să alegem pentru dormitor?

Markéta Etrychová
22.2.2021

Dacă tocmai ați înlocuit salteaua cu una nouă, dar vă treziți încă obosiți, încordați și cu dispoziție proastă, probabil că va trebui să schimbați și perna.

Ce fel de perne să alegem pentru dormitor?

De ce aveți nevoie de o pernă bună de somn?

Explicația nu este deloc complicată. Pentru a dormi confortabil și odihnitor, coloana vertebrală și gâtul trebuie să fie bine aliniate. Cu alte cuvinte, datorită acestor produse speciale, nu simțiți tensiune la nivelul gâtului și umerilor, nu vă treziți noaptea și dormiți mult, sănătos și odihnitor.

 

Cum să alegeți cea mai confortabilă pernă de dormit?

 

Aici devine puțin mai complicat, deoarece trebuie să țineți cont de diverși factori, inclusiv: forma, umplutura și nu în ultimul rând - modul în care dormiți.

 

După formă

Există două forme principale de perne pentru un somn liniștit - tradițională (obișnuită) și ortopedică (anatomică). Forma tradițională este o formă foarte simplă, standard.

 

La ele lipsește orice curburi, au diferite grade de duritate și sunt cel mai adesea umplute cu puf, lână, spumă sau bumbac. Deoarece au o formă dreaptă, pernele obișnuite nu sunt foarte confortabile pentru cei care dorm pe spate sau pe o parte, dar sunt o alegere excelentă pentru cei care își schimbă poziția des sau pentru persoanele care de obicei dorm pe burtă.

 

Tipurile ortopedice urmează liniile curbate anatomice ale corpului și, în special, formele gâtului și capului, oferindu-le un sprijin și poziționare bună și distribuție adecvată a tensiunii. Cel mai adesea, acest tip de articole sunt realizate din spumă cu memorie sau latex, ceea ce înseamnă că sunt și hipoalergenice.

02.jpg (78 KB)

În funcție de material (umplutură)

 

Puf

Înainte de apariția materialelor sintetice, cel mai frecvent utilizat material pentru umplerea pernelor era puful de gâscă. Chiar și astăzi, acest material este încă preferat de mulți oameni, deoarece pernele umplute cu el sunt extrem de ușoare și foarte moi. Pernele umplute cu puf asigură un suport decent pentru gât și cap, sunt respirabile și absorb bine umezeala, dar nu sunt hipoalergenice și, prin urmare, nu sunt recomandate persoanelor care suferă de alergii.

 

Umplutură din puf sintetic sau poliester

Produsele din puf sintetic sau poliester sunt ieftine, dar și de cea mai mică calitate. De obicei sunt moi sau de duritate medie, dar se deformează foarte repede și trebuie schimbate mult mai des decât alte tipuri de perne.

 

Latex

Pernele din latex sunt puțin mai rigide, dar asta nu le împiedică să ofere un confort deosebit în timpul somnului. Nu se deformează, își păstrează forma și oferă un sprijin foarte bun pentru gât și cap. Și pentru că materialul este derivat din seva naturală a unui copac special din Africa de Sud, speciile de latex sunt, de asemenea, cele mai ecologice și rezistente la mucegai și acarieni.

 

Cu memorie

Pernele din spumă cu memorie au devenit foarte populare în ultimii ani și din motive bine întemeiate. Spuma din care sunt fabricate reacționează la formele individuale și poziția de dormit a utilizatorului și distribuie greutatea corect pe suprafața acesteia. Produsele pentru dormit cu memorie nu își pierd forma, oferă un suport excelent și sunt hipoalergenice.

 

În funcție de poziția de dormit

 

Pe o parte

Dacă aceasta este poziția dvs. de dormit comod și confortabil, este bine ca perna să fie mai fermă și puțin mai înaltă, astfel încât să vă poată menține capul aliniat cu coloana vertebrală. Modelul potrivit pentru dvs. este cel care urmează forma naturală a umărului, gâtului și capului. Veți dormi confortabil și odihnitor pe o pernă ortopedică din spumă cu memorie, latex sau alt material sintetic mai dur.

 

Pe spate

Dacă dormiți des în această poziție, modelul ideal de pernă pentru dvs. este de duritate medie și nu foarte înaltă. Deoarece sunteți pe spate de cele mai multe ori, perna ar trebui să vă poată oferi un sprijin bun pentru partea superioară a corpului și să îl mențină în formă adecvată. Pernele cu spumă cu memorie ortopedice ar fi o alegere bună pentru poziția dvs de dormit.

 

Pe burtă

Dormitul pe burtă este cea mai stresantă poziție de somn pentru spate și gât, ceea ce nu este deloc recomandat, dar dacă sunteți obișnuiți să dormiți astfel, cu greu veți înceta să o faceți. Pentru a ameliora tensiunea din spate și gât, modelul potrivit pentru dvs. este o pernă moale, joasă, umplută cu puf, bumbac sau spumă.

 

Schimbarea frecventă a pozițiilor

Dacă vă întoarceți des noaptea și dormiți în diferite poziții, este greu de spus ce tip de pernă va fi cel mai potrivit pentru dvs.. Cu toate acestea, experții recomandă fie alternarea de perne moi, cu perne mai înalte și mai dure, fie optarea pentru o pernă cu spumă cu memorie cu diferite niveluri de înălțime și duritate.

 

03.jpg (74 KB)

În ce moment trebuie să înlocuiți perna cu una nouă?

Spre deosebire de o saltea a cărei durată de viață este între 7 și 10 ani perna nu poate fi folosită la fel de mult. Experții recomandă de obicei schimbarea acesteia la fiecare 18 luni (dacă produsul este din puf, spumă, bumbac) și până la 3 ani dacă este din latex sau spumă cu memorie.

 

Dacă nu sunteți sigur dacă este timpul să vă schimbați perna, iată cum să verificați:

 

  • Scoateți husa și aruncați o privire mai atentă pe pernă. Observați pete de transpirație, lacrimi sau salivă? Trebuie să o schimbi. Arată turtită sau deformată? Aveți nevoie de una nouă.
  • Prindeți perna cu ambele mâini și împăturiți-o în două. După aceea lăsați-o. Dacă produsul de dormit revine rapid la forma inițială, atunci totul este în regulă. Dar dacă nu, înseamnă că este uzată(amortizată) și trebuie să o înlocuiți.
  • Mirosiți-o. Dacă miroase a transpirație sau mucegai, nu întârziați și înlocuiți-o imediat cu una nouă.
  • Dacă vă treziți noaptea pentru a o așeza sub cap sau vă treziți dimineața cu gâtul rigid, umerii și spatele, nu mai stați mult pe gânduri, ci schimbați perna cu una nouă.
Distribuiți articolul pe:

Comentarii

Introduceți un comentariu

Nu există încă comentarii pentru acest articol

Transport propriu

livrare la domiciliu

În fiecare lună

adăugam mobilier nou

Livrare convenabilă

la tot sortimentul

Returnare

pâna în 14 zile